Savas Sanatı / Sun Zi (Sun Tzu )





"Savaş Sanatı" insanlık tarihinin en eski ve üzerinde en fazla araştırma ve tartışma yapılmış strateji eseridir. Tarihsel sürecine baktığımızda "Savaş Sanatı" Song Hanedanı döneminde bütün askeri klasiklerin atası olarak değerlendirilmiş , Japonya'da üzerinde birçok çalışma yapılmış  ve sonunda Batı'da da en önemli strateji eserlerinden biri olarak kabul görmüştür. Eser Sun Zi'ye ait olup olmadığına dair tartışmalar yaşanmıştır. Zira Si Ma Qian'in "Tarihçinin Kayıtları"nda iki Sun Zi'den bahsedilmektedir.Bunlardan bir Su Wu,diğeri ise Sun Bin 'dir.Eserin Savaşan Beylikler döneminin sonunda derlendiği düşünülmektedir.1972 yılında Yin Que Shan'da bulunan Han Hanedanı dönemine ait bir mezarda Ham dönemi kopyasına ulaşılmıştır.Eser 13 bölümde  ve yaklaşık 2700 Çince imden oluşmaktadır.

Kitabın içeriğine baktığımızda eserin genel olarak kişisel gelişim,liderlik,iş dünyası,şartlanma,başarıya odaklanma,savaş sanatları ve düşmana karşı psikolojik ,taktik vs.yönde hazırlıkları anlatılmaktadır. Savaş öncesi ne tür hazırlıklar yapılmalı, sadece maddesel yönden hazırlık değil zihin olarak da nasıl hazırlanılması gerektiği,savaş alanında ne tür hazırlıklar yapılmalı,nelere dikkat edilmeli gibi konuları ele almaktadır.Bir komutanın kendi himayesindeki askerlere kesinlikle okutması gereken bir kitap.Psikolojik olarak insanı savaşa ve savaşmaya hazırlayan bir eser.

Eğer siz de her yönü ile lider,dirençli,taktik bilen ve şartlanmış bir savaşçı nasıl olur ya da nasıl olunur diye merak ediyorsanız işte te bu kitap tam size göre...

 Her daim barıştan,iyilikten ve insanların barış içinde yaşadığı savaşların olmadığı bir dünya diliyorum.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi "Yurtta barış , dünyada barış.(20 Nisan 1931)"

Kitaptan kendimce birkaç önemli cümleyi sizler için bırakıyorum...

"zaferden önce görülebilir ama yaratamaz denir.Yenemeyen savunur,yenecek olan hücum eder.Yetersizsen savun,fazlan varsa saldır.İyi savunma yapan dokuz yerin altında saklanır,iyi saldırı yapan dokuz göğün üstünde hareket eder; böylece kendini korurken tam bir zafer kazanabilir."


"muzaffer olacak bir ordu önce zafer kazanacağı ortamı yaratır,sonra düşmanla savaşa girişir; yenilecek ordu önce düşmana savaş açar,sonra savaş sırasında galip gelecek bir şans doğmasını bekler."


"Düşmanını ve kendini tanıştığı ve tehlikesiz bir zafer kazan, göğü ve yeri tanı ve her savaşta zaferle çık."



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

1984 / GEORGE ORWELL

Agrı Dagı Efsanesi /Yaşar Kemal

Benim küçük dünyam