Çakırcalı Efe/Yasar Kemal

 





"Çakırcalı Efe! Çakırcalı Efe ! Yol ver geçelim .Yaban değiliz."

Yaşar Kemal'in ilk biyografik kitabı olan Çakırcalı Efe'yi tamamlaması tam tamına on altı yıl sürmüştür.Çakırcalı Mehmet Efe'yi araştırma için Karınca Dağları , Bozdağları,Beşparmak Dağlarına geçmiş tabiri yerindeyse adım adım kahramanımızın izini sürmüştür . Elinden geldiğince onu en iyi tanıyan insanlara ulaşmaya çalışmıştır.Kitabı kaleme alırken en çok iki kişinin bilgisinden yararlanmıştır.Birisi Çakırcalıyı öldüren müfrezenin kumandanı emekli albay Rüştü Kobaş diğeri ise eski bir Jandarma Çavuşu olan Hacı Ali çavuştur.Bu arada Yaşar Kemal Çakırcalı'nın en son kızanına da ulaşmış fakat anıları için istediği miktarda parayı bulamadığı için onun en yakınlarından  birisi olan son kızanının ağzından anılar dinleyememiştir.

Ne kadar büyük bir bencillik Koca Mustafa Efe'nin Çakırcalı'nın anılarını  para ile satmaya çalışması.Ama  o vakite kadar da derlediklerinden yeterince bilgi sahibi olabileceğimiz bir eseri harika bir üslup ile kaleme almış Yaşar Kemal.

Kitabın ilk sayfasında "Halk arasında o günlerde dillerden düşmeyen bir laf vardı : 'Osmanlıya güven olmaz' diye bir cümle geçmektedir.Çakırcalı Mehmet Efe Osmanlıya baş kaldırmış 1081 kişiyi öldürmüş  ve  her kişiyi öldürüşünde de kendini haklı görmüştür.Diğer yandan da fakir fukarayı gözetmiş yöre  insanlarının kahramanı olmuştur.Çakırcalı'nın ünü  sadece Ege'de Türkiye'de değil tüm Avrupayı sarmış  bir İtalyan Generali ile İtalyan,İngiliz,Fransız  gazetecileri kendisini ziyaret etmiş.Fakat ziyadesi ile de hayal kırıklığına uğramışlardır.Çükü onlar korkunç bir eşkiya beklerken onları kibar,nazik bir beyefendi karşılamıştır... Ben kişi hayatta iken söylenenden daha çok ölümünden sonra kişi ile ilgili  söylenenlere önem  veririm.Bunu da sizinle kitaptan bir alıntı ile paylaşmak istiyorum:


"Rüştü Bey gördün mü yaptığımız işi ? Çakırcalı gibi bir yiğit buna layık mıydı ? Keşke o  bizi vuraydı, dediler." (s.222)


"Ve ömründe ilk defa anası  gibi konuştu.Osmanlı babansa da mertliğine güvenme.Alacağınız olsun Kara Sait."(s.107)


"O köyler köy oldu olalı,  ne eşkiyadan , ne hükümetten , ne ağadan , Çakırcalı 'dan gördüğü iyilik kadar iyilik görmemişti."(s.111)


"Serçeler şahin oldu sen gidince."(s.169)






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

1984 / GEORGE ORWELL

Agrı Dagı Efsanesi /Yaşar Kemal

Benim küçük dünyam