1984 / GEORGE ORWELL

                                                             

                                                        SAVAŞ BARIŞTIR

                                                 ÖZGÜRLÜK KÖLELİKTİR

                                                        CAHİLLİK GÜÇTÜR.

    Tam olarak da günümüzün dünyası bunu istemiyor mu ? Köle insanlar ve köle olmayı özgürlük sananlar. Kahramanımız Winston yedinci kattaki dairesine çıkarken asansörün tam karşındaki poster ve altındaki yazıyı okur. '' BÜYÜK BİRADERİN GÖZÜ ÜSTÜNDE '' yazarken bile tüylerim ürperdi...Kitap ,  Büyük Birader'in  Winston'ın sorgulama ve isyan etme yetisini yavaş yavaş onu korkutarak elinden almasını ve diğerleri gibi onun da içini boşaltarak sisteme dahil edilişini konu alır. . Ütopik olarak adlandırılan kitap aslında günümüz olaylarını da yansıtmıyor değil. Acaba tüm bu yaşadıklarımız önceden planlanmış olmasın. Kitabın  sayfaları ilerledikçe günümüz dünyasının siyasileri ,insanları kandırma ve korkutma şekilleri ve insanların öğrenilmiş çaresizlik içinde bu durumu kabullenmelerini ve hipnoz edildiklerine şahit olacaksınız. Şimdiden söyleyeyim kitabı okurken altını çok çizeceğiniz cümleler ve size çok tanıdık gelen durumlarla karşılaşacaksınız.

Not : Kitapta bahsedilen kontrol mekanizmaları halihazırda hayatımızın içinde. Teknolojik aletlerin çoğalması ve gelişmesi ile beraber sosyal medya araçları vasıtasıyla izleniyoruz. Karşılıklı  konuşurken geçen muhabbetle ilgili arama motorlarına ,twitter, instagram ya da facebook uygulamalarına bilgiler düşüyor.Ve bir bakıyorsunuz ki tak amaca hizmet eden teknolojik bir ajan ile yaşıyorsunuz.


Kitaptan altını çizdiğim  bölümler :




''Sanat, edebiyat, bilim diye bir şey olmayacak. Kadri mutlak olduğumuzda bilime gereksinim kalmayacak.''




''Parti ne denli güçlenirse , o ölçüde hoşgörüsüzleşecek ; Muhalefet ne denli zayıflarsa, zorbalık o ölçüde artacak.''



'' Parti sloganını biliyorsun : Özgürlük Köleliktir. Bunun tersinden de söylenebileceğini hiç düşündün mü? Kölelik özgürlüktür. Yalnız - yani özgür - insan her zaman yenilgiye uğrar.''



Sizlere iyi okumalar diliyorum... 


Unutmayın birileri sizi izliyor !!!





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Agrı Dagı Efsanesi /Yaşar Kemal

Benim küçük dünyam